Proiect protocol colaborare ANAF – ICI Bucureşti

În data de 14.02.2017, ANAF a publicat pe site-ul său, proiectul unui ordin de aprobare a protocolului de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).

Protocol colaborare ANAF – ICI

Acest protocol prevede ca ICI să furnizeze informaţii către ANAF, ceea ce înseamnă că ANAF va avea la dispoziţia sa, date de identificare ale persoanelor deţinătoare de domenii “.ro”, acţiune întreprinsă în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale. În maxim 30 de zile de la semnarea acestui protocol, cele două instituţii se vor pune de acord cu procedura de lucru comună.

Cel mai probabil, persoanele care deţin magazine virtuale dar nu sunt constituite în societăţi cu personalitate juridică, pfa, întreprinderi individuale sau familiale, vor avea probleme cu „nedeclararea” la bugetul de stat a veniturilor obţinute din vânzările de mărfuri şi prestările de servicii efectuate prin intermediul acestor magazine virtuale. Conform Codului de Procedură Fiscală, inspecţia fiscală se poate exercita asupra persoanelor fizice si asupra oricărei entităţi. Aşadar, informaţiile privind datele de identificare ale persoanelor fizice deţinătoare de domenii „.ro” vor ajunge pe mâna fiscului dacă acest ordin va fi aprobat, iar fiscul va avea la dispoziţie noi pârghii în demersurile sale de a combate evaziunea fiscală.

Orice persoană fizică poate desfăşura activităţi economice, dar numai în condiţiile prevăzute de lege (OUG 44/2008, actualizată), adică, persoanele fizice care urmează să desfăşoare o activitate economică permanentă, ocazională sau temporară pe teritoriul României trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să-şi autorizeze funcţionarea, înainte de a începe activitatea economică. Persoanele fizice şi persoanele juridice, se pot asocia in societăţi cu personalitate juridică (Legea 31/1990, republicată şi actualizată) în vederea desfăşurării de activităţi economice.

 “Activitatea economică este o activitate cu scop lucrativ, constând în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii”.

 

Postat în

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *