Impozitul pe dividendele asociatului român în cadrul unui SRL

Rolul unei întreprinderi este determinant în dezvoltarea economică a unei ţări. Dacă ce am întreprins noi nu funcţionează, sau, şi mai rău, funcţionează eronat, vom avea o imagine infidelă a situaţiei financiare a societăţii, imagine care va influenţa şi câştigurile participantului la întreprindere, cu atât mai mult, această imagine se va răsfrânge şi asupra economiei naţionale.

Preocupat de interesul personal, asociatul unui SRL, de exemplu, va dori să ştie cum va obţine câştigurile şi ce va avea de plată către bugetul de stat. Dividendul este câştigul persoanei fizice, în bani sau în natură, obţinut prin participarea la societatea respectivă. Definiţia sa este mult mai amplă în cărţile de specialitate şi în legislaţia fiscală, dar acum ne vom rezuma la această definiţie simplă.

Dividendul brut se distribuie către persoana fizică participantă, din profitul net al societăţii. Impozitul reţinut de societate la plata dividendelor către asociat este de 5% conform art. 43 alin. (2) Cod Fiscal şi se declară pînă în data de 25 a lunii următoare plăţii dividendului. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că dacă la sfârşitul anului fiscal există dividende distribuite prin AGA dar neplătite către asociaţi, atunci se va calcula, declara si plăti impozitul aferent până la data de 25 a primei luni din anul fiscal următor.

De obicei societăţile româneşti au ca perioadă fiscală anul calendaristic. În acest caz, pentru dividendele distribuite până la 31 decembrie şi neridicate, impozitul se va declara şi plăti la bugetul de stat până la 25 ianuarie a anului următor.

Impozitul se declară în declaratia D100 la rândul “604 – impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice”

Monografia contabilă se prezintă astfel:

117 = 457 distribuirea dividendelor prin AGA

457 = 5121/5311 plata dividendelor către asociaţi (atenţie şi la plafoanele din Legea 70/2015 dacă plătiţi dividende prin casă – maxim 10.000 lei cash pentru o AGA, restul obligatoriu prin bancă)

457=446 reţinerea impozitului aferent dividendelor plătite către asociaţi

446 = 5121/5311 plata impozitului pe dividende către bugetul de stat

Postat în

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *